Voiko unettomuus olla uhka mielenterveydelle!(klikkaa otsikkoa)
Uniliiton julkaisemassa Uniuutiset lehdessä 4/2024 oli artikkeli: Voiko unettomuus olla uhka mielenterveydelle? Artikkelissa oli otteita Helsingin yliopiston professori ja HUSin ylilääkäri Tiina Paunion luennosta, jossa hän totesi, että pidempiaikainen unettomuus on suuri riski ahdistuneisuudelle ja masennukselle. Ohessa lainaus artikkelissa pienin selvennyksin.
"Unettomuus lisää riskiä sairastua myös esimerkiksi Alzheimerin tautiin ja alkoholismiin ja psykoo- sioireisiin, sekä diabetekseen ja kardiovaskulaarisiin eli verenkiertojärjestelmän sairauksiin ja aivoverenkiertohäiriöihin.
Unettomilla on kolminkertainen riski jäädä työkyvyttömyyseläkkeelle. "Heikko unen laatu altistaa myöhemmälle depressiivisyydelle, mutta depressiivisyys puolestaan ei heikolle unen laadulle", Paunio kiteytti. Hänen mukaansa riski jäädä masennuksen takia työkyvyttömyys- eläkkeelle on unettomilla lähes kolminkertainen. Heikko unen laatu on iso riski työkyvyttömyydelle ja mielenterveydelle. Unettomuus ei Paunion mukaan johdu sirkadiaanisen, eli vuorokausirytmin tai homeostaattisen, eli kokonaisvaltaisen tasapainotilan säätelyn poikkeavuudesta. Näyttäisi siltä, että unihäiriöihin on olemassa jokin sisäinen herkkyys.
Unen aikainen tunteiden käsittely on unettomilla myös poikkeavaa. Toimiviksi keinoiksi unettomuuden hoidossa on todettu lääkehoidon lisäksi muun muassa lääkkeetön CBT-I eli kognitiivis-behavioraalinen hoito ja tunteiden joustavaan säätelyyn ohjaavat menetelmät.
Unettomuuden uusimman tutkimuksen perusteella näyttäisi jopa siltä, ettei unettomuus olisikaan vain yksi sairaus. Voisiko siis tulevaisuudessa unettomat jakaa fenotyypeittäin eri ryhmiin, joita voitaisiin hoitaa yksilöllisemmin, Paunio pohti."
Artikkelin pohjalta halusin tuoda Holistic Sleep -univalmentajana joitakin asioita.
Artikkelissa mainitaan unettomuuden hoidossa toimivina keinoina CBT-i -menetelmät , mutta lisäksi tunteiden joustavaan säätelyyn ohjaavat menetelmät. Näihin lukeutuu myös Holistic Sleep univalmennuksessa käytettävä HOT, eli hyväksymis- ja omistautumisterapia, joka mahdollistaa tarkoituksenmukaisen toiminnan. joka on kykyä toimia eri tilanteissa tietoisesti, läsnäolevasti ja avoimesti. Se auttaa elämään omien arvojen mukaista ja itselle merkityksellistä elämää.
Toisena artikkelissa mainitaan unettomien jakamisesta eri ryhmiin, jotta hoito voitaisiin miettiä yksilöllisemmin. Tässä kohtaa mieleeni tuli Univalmennus-kouluttajieni Päivi Karhun ja Katia Uusikartanon luoma unettomien jako eri valvojatyyppeihin, joista alla lisää:
Tunnollinen suorittaja, jolle nukkumisesta ja rentoutumisesta voi tulla suoritus. Tällainen tyyppi haluaa hoitaa asiat hyvin ja siksi vaatiikin usein itseltään paljon. Sympaattinen hermosto on silloin ylivireystilassa, eikä pysty rauhoittamaa kehoa ja mieltä nukkumiseen ja uneen.
Mitä avuksi? Ensisijaisena keinona on kehomieliyhteyden vahvistaminen ja mielen rauhoittaminen unelle otolliseen tilaan. Ensiapuna erilaiset hengitys- ja mielikuvaharjoitukset, metsäkävelyt, pilates, venyttely, tauot päivän aikana, hemmotteluhetket...
Huolehtiva murehtija, jonka on vaikea rauhoittua ja rentoutua, koska huolet ja ikävät asiat nousevat mieleen silloin kun muu ärsyketulva heikkenee ja pitäisi nukkua. Tällainen tyyppi on usein empaattinen vastuunkantaja, jolla on taipumus murehtia ja olla huolissaan.
Mitä avuksi? Ensisijaisena keinona on mielenrauhan lisääminen. Tähän voi kokeilla huolihetkeä, kiitollisuuspäiväkirjaa, uniäänitteitä, ajatusten purkamista ennen nukkumaanmenoa...
Häiriintyvä herkkäuninen, joka on hermostoltaan herkkä tai erityisherkkä ja näin unikin häiriintyy helposti pienistäkin ärsykkeistä. Uniongelma on saattanut saada alkunsa jostakin ulkoisesta ärsykkeestä ja jatkuu toiminnallisena unettomuutena.
Mitä avuksi? Ensisijaisena keinona on uniympäristön rauhoittaminen ja terveempi suhtautuminen nukkumiseen. Tähän voi erilaiset mielikuvaharjoitukset, oman ajan lisääminen, unimaski, korvatulpat, uniystävällinen ruokavalio...
Usein käy niin, että näitä tyyppejä esiintyy myös päällekkäin. Yhteistä näille kaikille ja niiden helpottamiselle on mielen rauhoittaminen ja hyvinvointi. Uskonkin, että pitkäjänteisellä työskentelyllä oman mielen hyväksi saavutamme myös levollisemman unen ja sitä kautta vaikutamme myös kokonaisvaltaiseen hyvinvointiimme ja mielenterveyteemme. Unella ja mielenterveydellä on yhteys, ne suorastaan ovat syklisessä yhteydessä toisiinsa.
