Uniliiton julkaisemassa Uniuutiset lehdessä 4/2024 oli artikkeli: Voiko unettomuus olla uhka mielenterveydelle? Artikkelissa oli otteita Helsingin yliopiston professori ja HUSin ylilääkäri Tiina Paunion luennosta, jossa hän totesi, että pidempiaikainen unettomuus on suuri riski ahdistuneisuudelle ja masennukselle. Ohessa lainaus artikkelissa pienin...

Oletko koskaan miettinyt kuinka suuri vaikutus ajatuksillasi omasta unestasi ja nukkumisestasi on yöunesi laatuun? Itse olin sitä miettinyt ehkä eniten nukahtamisen ja unien kannalta, mutta en ollut ajatellut, kuinka paljon se vaikuttaa unen laatuun kokonaisuutena, eli sen lisäksi kuinka nopeasti nukahdan, mutta myös siihen kuinka usein heräilen...

Onnellinen ja vapautunut olo....Onhan tätä vaikea vielä edes käsittää, että enää ei tarvitse miettiä, montako kirjaa on lukematta, reflektiota kirjoittamatta, puhumattakaan kehittämistyöstä, joka olikin omanlaisensa "juttu". Kaiken kaikkiaan uskomaton, huikea matka neuropsykiatriseksi valmentajaksi oman kasvun kautta.

Tänään tämän mielinauhan teksti kosketti minua erityisesti kun sain viettää aamupäivän upeiden nuorten, tulevien seiskaluokkalaisten kanssa. Hetkiin mahtui juuri tuosta tekstistä löytyviä asioita; ihania aitoja kohtaamisia, jaettuja hetkiä, keskustelua, tukea ja toivottavasti myös jollekin lohtua ja kannatteluakin.

Hyvä olo syntyy pienistä hetkistä! Tänään se pieni hetki oli pirteä kävelylenkki vähän koleassa, eikä niin keväisessä toukokuisessa säässä, mutta kaunis Kajaanijoki antoi jo merkkejä keväästä. Voi sitä virtavan veden keväistä kohinaa ja riemua.

Riittävä ja laadukas uni ovat palautumisen kannalta tärkeimpiä asioita. Niitä ei voi korvata millään muulla. Väestötutkimuksen mukaan kuitenkin aikuisväestöstä noin kolmannes kärsii ajoittain unettomuusoireista ja 10-15 % :lla on unettomuuteen liittyviä toimintakyvyn häiriöitä.

24.04.2024